ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PLAYBOOK

Politico, 11.04.2019

Interview/Quotes

Link to interview


Όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία τους. Ένας από τους πιο καλά ενημερωμένους πολιτικούς αναλυτές της Ε.Ε., ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής Σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μας βοήθησε να εντοπίσουμε τις επικείμενες προκλήσεις, καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εισέλθει σε έναν νέο πολιτικό κύκλο.

Το βασικό πρόβλημα της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο κατακερματισμός: «όχι μόνο ο κατακερματισμός μεταξύ χωρών αλλά και ένα υψηλό επίπεδο πόλωσης στο εσωτερικό εθνικών κοινωνιών», λέει ο Εμμανουηλίδης. Μιλάει για τη «μάχη των διχασμένων στρατοπέδων», την αυξανόμενη αντιπαράθεση, όχι μόνο μεταξύ των εθνικιστικών δυνάμεων και των υποστηρικτών των αξιών της Ε.Ε., αλλά και εντός αυτών των δύο παρατάξεων. Αυτές οι διαμάχες «δεν θα επιλυθούν στο άμεσο μέλλον».

Ο Εμμανουηλίδης θεωρεί ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις πηγές κατακερματισμού και πόλωσης: «οι υποθέσεις της Ε.Ε. δεν θα γίνουν απλές ή ξεκάθαρες», προειδοποιεί, «ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στις εθνικές πρωτεύουσες. Ωστόσο, αξίζει το να προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας μία πυξίδα που δείχνει το μέλλον της Ε.Ε., για το μέλλον τόσο των σύγχρονων όσο και των μελλοντικών γενεών».

Η κατάσταση σήμερα «είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της πολυ-κρίσης», που έπληξε την Ευρώπη πριν από 10 χρόνια, λέει ο Εμμανουηλίδης. Θλίβεται όμως γιατί η Ευρώπη έχασε μια ευκαιρία για σημαντική αλλαγή το 2016-17, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και των γαλλικών προεδρικών εκλογών. «Δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτήν την περίοδο», λέει υποδεικνύοντας την αδράνεια της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, εξηγεί, η «αρνητική συμμαχία» – όπως αποκαλεί ο Εμμανουηλίδης τη Χανσεατική Λίγκα, την ομάδα χωρών της Ε.Ε., υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, που προσπαθούν να αποτρέψουν την κυριαρχία της Γερμανίας και της Γαλλίας– έχει επιζήμια επίδραση στους στόχους της ΕΕ.

Read or listen to full interview here


Latest media contributions

"Aufwind für rechtsgerichtete Kräfte" bei Europawahl
Interview, rbb24 Inforadio, 22.04.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Towards an ambitious Strategic Agenda for 2024-2029?
Online Briefing, YouTube, 19.04.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024


Media