Βαθιά ανάσα στην Ευρώπη έδωσε η νίκη του Ρούτε

Eleni Varvitsioti, Kathimerini (Greece), 22.05.2017

Quotes

Link to full article


Τον Μάιο του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ έχει μόλις εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Βρίσκεται στο αεροπλάνο για την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, κεραυνός χτυπάει το προεδρικό αεροσκάφος, αναγκάζοντάς το να επιστρέψει σε γαλλικό έδαφος. Πολλοί μιλούν για το περιστατικό αυτό ως ένα σημάδι σε μια σχέση που τελικά ποτέ δεν απογειώθηκε, με τη χημεία ανάμεσα στον κ. Ολάντ και την κ. Μέρκελ να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ακόμα και στην πρώτη τους συνάντηση, εκείνο τον Μάιο, η Γερμανίδα πολιτικός δεν δίστασε να «παγώσει» οποιαδήποτε σχέδια είχε ο τότε νέος Γάλλος πρόεδρος για επίτευξη περισσότερης χαλάρωσης και ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.E. [...]

Από την άλλη, όμως, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια του Βερολίνου γνωρίζουν ότι αν δεν πετύχει ο νέος Γάλλος πρόεδρος, σε δυο-τρία χρόνια οι φόβοι για το τι θα γίνει στη Γαλλία θα επανέλθουν δριμύτεροι και θα έχουν και οι ίδιοι πλέον μέρος της ευθύνης. «Υπάρχει η επιθυμία στην καγκελαρία να υποστηρίξει τον Μακρόν», λέει ο διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου EPC στις Βρυξέλλες, Γιάννης Εμμανουηλίδης, καθώς, όπως προσθέτει, «αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η αποτυχία του». [...]

Τρεις κατηγορίες

Οποια και να είναι αυτή η περαιτέρω συνεργασία δεν θα είναι «επαναστατική», τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης, αλλά μία «πραγματικά φιλόδοξη δέσμη μέτρων» που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές και εστιάζει τη μελλοντική συνεργασία στις παρακάτω τρεις βασικές κατηγορίες.

1. Οικονομία, εμβάθυνση Ευρωζώνης αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Μακρόν θα προσπαθήσει να βάλει λίγο φρέσκο αέρα στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να ζητήσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία και αύξηση των επενδύσεων. «Είναι πιθανό να συζητηθεί η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης που θα συνδεθεί με την ανάπτυξη των υποδομών και τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις», δηλαδή όποια χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της να «επιβραβεύεται» με κεφάλαια για επενδύσεις στις υποδομές της από ένα νέο ταμείο της Ευρωζώνης. Στην πραγματική οικονομία, ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρει ότι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην κοινή αγορά αλλά και στην ενεργειακή ένωση. Οσον αφορά τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε ήδη απέρριψε μία τέτοια πρόταση λέγοντας ότι δεν είναι αναγκαίο, αλλά η σκέψη για μονιμοποίηση του προέδρου του Eurogroup βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

2. Ασφάλεια. Περισσότερη συνεργασία στην εξωτερική ασφάλεια, χωρίς όμως να αναμένουμε κάτι ριζοσπαστικό όπως την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού στρατού. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, έχουν να κερδίσουν πολλά από τους Γάλλους στον τομέα αυτό, καθώς η Γερμανία δεν έχει τη γαλλική στρατηγική δύναμη. Η Γαλλία είναι πολύ πιο έτοιμη και από πλευράς εξοπλισμού αλλά και στρατηγικής κουλτούρας να επέμβει σε περιπτώσεις ανάγκης απ’ ό,τι οι Γερμανοί. Οταν μιλάμε για συμφωνία Γαλλίας - Γερμανίας δεν είναι μόνο το ευρωπαϊκό σκέλος της αλλά και το διμερές, όπως συνεργασία στις αμυντικές προμήθειες αλλά και σε κοινές ασκήσεις ή στρατιωτικές δυνάμεις.

3. Μεταναστευτικό. Περισσότερη συνεργασία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Δεν είναι το θέμα που θα διαμορφώσει όλη τη γαλλογερμανική συμφωνία, αλλά παραμένει σημαντικό», καταλήγει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Read full article hereLatest media contributions

Die EU hat die Wahl: Vorwärts oder rückwärts?
Quotes, Deutsche Welle, 16.05.2019

Stillstand im Euro-Land: Woran es in der Währungsunion hapert
Quotes, Handelsblatt, 15.05.2019

Comicios cruciales para el destino de la UE
Quotes, Deutsche Welle, 13.05.2019

Bilanz des EU-Gipfels in Sibiu
Interview, SWR2 Aktuell, 09.05.2019

Dialogue between EU and citizens ‘must be a continuous process’
Interview, KBF Newsletter, 08.05.2019

Der Briten langer Abschied
Quotes, Wiener Zeitung, 08.05.2019

Germany’s ‘joke’ party wants seat at EU table
Quotes, Politco, 08.05.2019

Die Szenarien für die Zukunft der EU
Quotes, ORF (Austria), 07.05.2019

Volením extrému do EP voliči často ukazujú žltú kartu bežným stranám
Quotes/Interview, Talouselämä & Kauppalehti (FIN), 06.05.2019

Eiropas parlamenta vājums - šķietams; čakli deputāti var paveikt nozīmīgas lietas
Quotes/Interview, LSM (LV), 06.05.2019


Media