Βαθιά ανάσα στην Ευρώπη έδωσε η νίκη του Ρούτε

Eleni Varvitsioti, Kathimerini (Greece), 22.05.2017

Quotes

Link to full article


Τον Μάιο του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ έχει μόλις εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Βρίσκεται στο αεροπλάνο για την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, κεραυνός χτυπάει το προεδρικό αεροσκάφος, αναγκάζοντάς το να επιστρέψει σε γαλλικό έδαφος. Πολλοί μιλούν για το περιστατικό αυτό ως ένα σημάδι σε μια σχέση που τελικά ποτέ δεν απογειώθηκε, με τη χημεία ανάμεσα στον κ. Ολάντ και την κ. Μέρκελ να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ακόμα και στην πρώτη τους συνάντηση, εκείνο τον Μάιο, η Γερμανίδα πολιτικός δεν δίστασε να «παγώσει» οποιαδήποτε σχέδια είχε ο τότε νέος Γάλλος πρόεδρος για επίτευξη περισσότερης χαλάρωσης και ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.E. [...]

Από την άλλη, όμως, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια του Βερολίνου γνωρίζουν ότι αν δεν πετύχει ο νέος Γάλλος πρόεδρος, σε δυο-τρία χρόνια οι φόβοι για το τι θα γίνει στη Γαλλία θα επανέλθουν δριμύτεροι και θα έχουν και οι ίδιοι πλέον μέρος της ευθύνης. «Υπάρχει η επιθυμία στην καγκελαρία να υποστηρίξει τον Μακρόν», λέει ο διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου EPC στις Βρυξέλλες, Γιάννης Εμμανουηλίδης, καθώς, όπως προσθέτει, «αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η αποτυχία του». [...]

Τρεις κατηγορίες

Οποια και να είναι αυτή η περαιτέρω συνεργασία δεν θα είναι «επαναστατική», τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης, αλλά μία «πραγματικά φιλόδοξη δέσμη μέτρων» που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές και εστιάζει τη μελλοντική συνεργασία στις παρακάτω τρεις βασικές κατηγορίες.

1. Οικονομία, εμβάθυνση Ευρωζώνης αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Μακρόν θα προσπαθήσει να βάλει λίγο φρέσκο αέρα στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να ζητήσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία και αύξηση των επενδύσεων. «Είναι πιθανό να συζητηθεί η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης που θα συνδεθεί με την ανάπτυξη των υποδομών και τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις», δηλαδή όποια χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της να «επιβραβεύεται» με κεφάλαια για επενδύσεις στις υποδομές της από ένα νέο ταμείο της Ευρωζώνης. Στην πραγματική οικονομία, ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρει ότι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην κοινή αγορά αλλά και στην ενεργειακή ένωση. Οσον αφορά τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε ήδη απέρριψε μία τέτοια πρόταση λέγοντας ότι δεν είναι αναγκαίο, αλλά η σκέψη για μονιμοποίηση του προέδρου του Eurogroup βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

2. Ασφάλεια. Περισσότερη συνεργασία στην εξωτερική ασφάλεια, χωρίς όμως να αναμένουμε κάτι ριζοσπαστικό όπως την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού στρατού. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, έχουν να κερδίσουν πολλά από τους Γάλλους στον τομέα αυτό, καθώς η Γερμανία δεν έχει τη γαλλική στρατηγική δύναμη. Η Γαλλία είναι πολύ πιο έτοιμη και από πλευράς εξοπλισμού αλλά και στρατηγικής κουλτούρας να επέμβει σε περιπτώσεις ανάγκης απ’ ό,τι οι Γερμανοί. Οταν μιλάμε για συμφωνία Γαλλίας - Γερμανίας δεν είναι μόνο το ευρωπαϊκό σκέλος της αλλά και το διμερές, όπως συνεργασία στις αμυντικές προμήθειες αλλά και σε κοινές ασκήσεις ή στρατιωτικές δυνάμεις.

3. Μεταναστευτικό. Περισσότερη συνεργασία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Δεν είναι το θέμα που θα διαμορφώσει όλη τη γαλλογερμανική συμφωνία, αλλά παραμένει σημαντικό», καταλήγει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Read full article hereLatest media contributions

Die Zeit kühner Prognosen ist vorüber
Quotes, Die Presse (Austria), 27.11.2020

EPC Annual Conference 2020 – European integration in light of COVID-19: United in adversity or my country first?
Online Conference, YouTube, 13.11.2020

US election: EU pins hopes on Joe Biden victory
Quotes, Deutsche Welle (English), 01.11.2020

US-Wahl: EU hofft, dass Joe Biden neuer Präsident wird
Quotes, Deutsche Welle (German), 31.10.2020

The German Presidency and the Conference on the Future of Europe: high hopes, low expectations
Online Event, YouTube, 28.10.2020

EPC Update – analysis of EU Summit on 1/2 October
Online Briefing, YouTube, 02.10.2020

Ursula von der Leyen: Erste Rede zur Lage der Union
Interview, WDR 5 (German radio), 16.09.2020

"Eine Gesundheitsunion ist ein sehr ambitioniertes Ziel"
Interview, rbb (German radio), 16.09.2020

Ein ganz anderes Europa
Interview, tagesschau.de, 15.09.2020

Comment l'Europe tente de mettre fin au bazar des avis de voyage
Quotes, La Libre Belgique, 04.09.2020


Media