Σκληρές αλλά και διαλλακτικές φωνές στις Βρυξέλλες για το Λονδίνο

Eleni Varvitsioti, Kathimerini (GR), 31.03.2019

Quotes

Link to full article


Aπό τη στιγμή που το Ουεστμίνστερ απέρριψε για άλλη μια φορά τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ληφθούν μέχρι τις 12 Απριλίου. Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Το Λονδίνο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, μία επιλογή με πιθανές καταστροφικές συνέπειες, ή αν θα ζητήσει διεύρυνση των διαπραγματεύσεων. Γι' αυτό και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε Σύνοδο Κορυφής 48 ώρες πριν από την προθεσμία, στις 10 Απριλίου, έτσι ώστε να αποφασιστεί κατά πόσον μπορεί να δοθεί επέκταση αλλά και πόσο μεγάλη. Για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί φαίνονται διαιρεμένα. [...]

«Από το τέλος του 2018, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να κρατηθεί η Μεγάλη Βρετανία πάση θυσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μερικοί ακόμα λένε ότι αν παραμείνει θα γίνει ακόμα πιο άβολος εταίρος από ό,τι ήταν μέχρι στιγμής», δηλώνει ο επικεφαλής του European Policy Center, Γιάννης Εμμανουηλίδης, στην «Κ». [...]

«Δεν μπορεί να φανεί ότι η Επιτροπή φεύγει από τις διαπραγματεύσεις ή διώχνει τη Βρετανία», λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, αλλά το γεγονός ότι όρος για να δοθεί οποιαδήποτε επέκταση είναι η συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές είναι δύσκολο πολιτικά αλλά και για το κόμμα των Συντηρητικών. «Είναι κάτι που θα ήθελαν να αποφύγουν στο Λονδίνο», αναφέρει ο ίδιος, καθώς οι ευρωεκλογές «μπορεί να εκληφθούν ως ένα δεύτερο δημοψήφισμα αλλά και να ενισχύσουν το ήδη διχαστικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα», λέει ο πολιτικός αναλυτής.

Ομως, παρά τις διαφορές στην αντιμετώπιση του Brexit που μπορεί να φαίνονται για πρώτη φορά στα δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, δεν είναι αρκετές για να προβεί κανείς στο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. είναι διαιρεμένη ως προς το θέμα.

«Στο τέλος οι 27 ηγέτες θα βρουν μια κοινή θέση, η οποία ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι τώρα ακούγονται διαφορετικές απόψεις», επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Read full article here


Latest media contributions

"Aufwind für rechtsgerichtete Kräfte" bei Europawahl
Interview, rbb24 Inforadio, 22.04.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Towards an ambitious Strategic Agenda for 2024-2029?
Online Briefing, YouTube, 19.04.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024


Media