Οταν η Ευρώπη αλλάζει ταχύτητες

Yannis Palaiologos, Kathimerini (Greece), 13.03.2017

Quotes

Link to full article


Ενα πικρόχολο αστείο κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Twitter: σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η Ελλάδα είναι η όπισθεν. Το χιούμορ κρύβει την αμηχανία και την ανασφάλεια που χαρακτηρίζουν την ελληνική εμπειρία στην Ευρώπη στις μέρες μας (φάνηκε και από τα ευρήματα της έρευνας της «διαΝΕΟσις»). Βυθισμένη στην πολυσχιδή της κρίση, η Ελλάδα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες των ισχυρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, φανερώνουν κι αυτές αμηχανία – και μια απεγνωσμένη αναζήτηση ενός δρόμου που οδηγεί μπροστά, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρεθεί. [...]

«Δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει αυτό το πράγμα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών του European Policy Centre στις Βρυξέλλες. Η καγκελάριος Μέρκελ, μετά τη συνάντηση των τεσσάρων, δήλωσε ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, «διαφορετικά πιθανότατα θα κολλήσουμε». Αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό το κίνητρο για την πρωτοβουλία: οι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να δώσουν το σήμα ότι το ευρωπαϊκό καράβι προς κάπου πορεύεται.

Δεν είναι καν σαφές, εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης, αν οι τέσσερις των Βερσαλλιών θα μετατραπούν σε ένα άτυπο διευθυντήριο που θα ηγείται της διαδικασίας ή αν η διαμόρφωση των όρων και των στόχων της ενισχυμένης συνεργασίας θα ανοίξει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σε επίπεδο ουσίας, πάντως, θεωρεί θετικό ότι δεν υπήρξαν αναφορές σε έναν ευρωπαϊκό πυρήνα, «που θα υπονοούσαν αποκλεισμούς ακόμη και κρατών-μελών που επιθυμούν να μετάσχουν στην πρώτη ταχύτητα».

Η χώρα μας βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, αρχικά το 2012 και κυρίως το 2015, στα πρόθυρα έξωσης από αμφότερα τα σημαντικότερα εγχειρήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: το ευρώ και τη Συνθήκη του Σένγκεν. Σήμερα, με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης δραματικά καθυστερημένη και τη κακοδιαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών να συνεχίζεται, η Ελλάδα παραμένει μεν στον πυρήνα της ευρωπαϊκής κοινότητας, αλλά αδυνατεί να απομακρυνθεί από την έξοδο κινδύνου.

Για την Αθήνα, στόχος είναι να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα σε όλους τους κομβικούς τομείς. Ούτως ή άλλως, όπως λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, η Ελλάδα βρίσκεται στον de facto πυρήνα της Ευρώπης –την Ευρωζώνη– και προτεραιότητά της πρέπει να είναι να πείσει ότι είναι βιώσιμη η παραμονή της εκεί: «Η δυνατότητά της να διαμορφώσει την ατζέντα της πρώτης ταχύτητας είναι περιορισμένη». [...]

Read full article hereLatest media contributions

Setzt sich von der Leyen in Brüssel durch?
Talkshow, NDR Info Redezeit, 16.07.2019

Warum der SPD-Widerstand von der Leyen zusätzliche Stimmen bescheren könnte
Interview, Dresdner Neueste Nachrichten (DNN), 16.07.2019

Warum das EU-Parlament für Ursula von der Leyen stimmen sollte
Quotes, Frankfurter Rundschau, 16.07.2019

First Woman Chosen for Top E.U. Job Wins Confirmation
Quotes, New York Times, 16.07.2019

Merkel’s Ally Pushes for Last-Minute Votes to Take Top EU Job
Quotes, Bloomberg, 15.07.2019

Von der Leyen kämpft um den Kommissionspräsidentenposten
Quotes/Interview, ORF ZIB 2, 15.07.2019

EU-Politexperte rechnet mit "positiven Chancen" für von der Leyen
Interview, inforradio rbb, 13.07.2019

Zitterpartie für Kandidatin von der Leyen
Quotes, Wiener Zeitung, 12.07.2019

EU leaders agree on top jobs, but will it stick? - EPC Podcast (Episode 6)
Interview, EPC Podcast, 04.07.2019

Von der Leyen macht Werbung in eigener Sache
Quotes, RP Online, 03.07.2019


Media