Οταν η Ευρώπη αλλάζει ταχύτητες

Yannis Palaiologos, Kathimerini (Greece), 13.03.2017

Quotes

Link to full article


Ενα πικρόχολο αστείο κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Twitter: σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η Ελλάδα είναι η όπισθεν. Το χιούμορ κρύβει την αμηχανία και την ανασφάλεια που χαρακτηρίζουν την ελληνική εμπειρία στην Ευρώπη στις μέρες μας (φάνηκε και από τα ευρήματα της έρευνας της «διαΝΕΟσις»). Βυθισμένη στην πολυσχιδή της κρίση, η Ελλάδα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες των ισχυρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, φανερώνουν κι αυτές αμηχανία – και μια απεγνωσμένη αναζήτηση ενός δρόμου που οδηγεί μπροστά, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρεθεί. [...]

«Δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει αυτό το πράγμα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών του European Policy Centre στις Βρυξέλλες. Η καγκελάριος Μέρκελ, μετά τη συνάντηση των τεσσάρων, δήλωσε ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, «διαφορετικά πιθανότατα θα κολλήσουμε». Αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό το κίνητρο για την πρωτοβουλία: οι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να δώσουν το σήμα ότι το ευρωπαϊκό καράβι προς κάπου πορεύεται.

Δεν είναι καν σαφές, εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης, αν οι τέσσερις των Βερσαλλιών θα μετατραπούν σε ένα άτυπο διευθυντήριο που θα ηγείται της διαδικασίας ή αν η διαμόρφωση των όρων και των στόχων της ενισχυμένης συνεργασίας θα ανοίξει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σε επίπεδο ουσίας, πάντως, θεωρεί θετικό ότι δεν υπήρξαν αναφορές σε έναν ευρωπαϊκό πυρήνα, «που θα υπονοούσαν αποκλεισμούς ακόμη και κρατών-μελών που επιθυμούν να μετάσχουν στην πρώτη ταχύτητα».

Η χώρα μας βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, αρχικά το 2012 και κυρίως το 2015, στα πρόθυρα έξωσης από αμφότερα τα σημαντικότερα εγχειρήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: το ευρώ και τη Συνθήκη του Σένγκεν. Σήμερα, με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης δραματικά καθυστερημένη και τη κακοδιαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών να συνεχίζεται, η Ελλάδα παραμένει μεν στον πυρήνα της ευρωπαϊκής κοινότητας, αλλά αδυνατεί να απομακρυνθεί από την έξοδο κινδύνου.

Για την Αθήνα, στόχος είναι να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα σε όλους τους κομβικούς τομείς. Ούτως ή άλλως, όπως λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, η Ελλάδα βρίσκεται στον de facto πυρήνα της Ευρώπης –την Ευρωζώνη– και προτεραιότητά της πρέπει να είναι να πείσει ότι είναι βιώσιμη η παραμονή της εκεί: «Η δυνατότητά της να διαμορφώσει την ατζέντα της πρώτης ταχύτητας είναι περιορισμένη». [...]

Read full article here



Latest media contributions

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024

Belgiens EU-Ratspräsidentschaft: Viel zu tun, wenig Zeit
Quotes, Deutsche Welle, 01.01.2024

EPC Update – The final summit of a turbulent year: Outcomes and next steps
Online Briefing, YouTube, 12.12.2023


Media