Voorbereiden op de volgende crisis
Stéphane Alonso, NRC (NL), 27.11.2017
Quotes
Hoe voorkom je dat de volgende financiële crisis en die komt er vroeg of laat net zo meedogenloos uitpakt als de vorige? Over die vraag gaan EU-leiders zich de komende maanden het hoofd breken. Tijdens een reeks supertoppen, tussen december en juni, moet de euro worden opgepoetst en versterkt. [...]
Hoe zorg je ervoor dat de euro, voor iedereen, weer aantrekkelijk wordt? Volgens het European Policy Centre (EPC), een Brusselse denktank, kan dit alleen met wat het een grote uitruil noemt van nationale belangen en stellingnames. In een net verschenen rapport beschrijft EPC hoe deze win-win-deal eruit zou kunnen zien. Simpel gezegd komt het erop neer dat sterkere landen garanties moeten krijgen dat zwakkere landen hun huiswerk doen, terwijl zwakkere landen de zekerheid moeten krijgen dat ze, als ze dat huiswerk doen, bij de volgende crisis niet weer harder worden getroffen worden dan sterkere landen.
Zo zouden de nu nog moeilijk afdwingbare begrotingsregels uit het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) gekoppeld kunnen worden aan EU-subsidies. Wie werk maakt van hervormingen krijgt meer geld uit de structuur- en cohesiefondsen. Wie er een rommeltje van maakt, krijgt minder. Voor wanneer het toch misgaat, zou er een mechanisme moeten komen om landen op ordelijke wijze failliet te laten gaan en besmettingsgevaar te voorkomen. Dit zijn allemaal zaken waar Rutte zich in kan vinden.
Maar volgens het EPC zijn solidariteitsmechanismen onontbeerlijk, al is het maar als signaal naar markten dat de EU de landen die hun huiswerk doen niet laat vallen en actief beschermt. Dombrovskis benadrukt dat schokdempers nooit mogen leiden tot permanente transfers en strikt voorwaardelijk zouden zijn. Bovendien zouden ze alleen bedoeld zijn voor het opvangen van wat economen asymmetrische schokken noemen extreme gebeurtenissen waar een land zelf weinig schuld aan heeft.
Link to original text here
Latest media contributions
EPC Update – Shifting landscapes: The new Commission, electoral tides, and the Draghi report
Online Briefing, YouTube, 19.09.2024
Economic portfolios are key in talks to choose new EU commissioners
Quotes, Euronews, 28.08.2024
EPC Update – Democracy at work: The vote on von der Leyen and impact of key elections
Online Briefing, YouTube, 19.07.2024
"Von der Leyen hat Kompromisse gefunden"
Interview, rbb24 inforadio, 18.07.2024
Neue EU-Schulden? Die Frankreich-Wahl spielt Olaf Scholz in die Karten
Quotes, Die Welt, 12.07.2024
Γιάννης Εμμανουηλίδης στην «Κ»: Οδηγούμαστε σε καθεστώς σύγχυσης
Interview, Kathimerini (GR), 07.07.2024
EPC Update / Post-summit Briefing – The June Summit: A new EU leadership and an ambitious strategic agenda?
Online Briefing, YouTube, 28.06.2024
Ε.Ε.: Οι νέοι συσχετισμοί και η μοιρασιά των αξιωμάτων
Quotes, Kathimerini (GR), 16.06.2024
Was kommt nach der EU-Wahl?
Radio talkshow, Ö1 (Austria), 05.06.2024
Wybory do Parlamentu Europejskiego. Skrajna prawica zyska kosztem głównego nurtu?
Quotes, Polskie Radio, 25.05.2024