Voorbereiden op de volgende crisis

Stéphane Alonso, NRC (NL), 27.11.2017

Quotes

Link to original article


Hoe voorkom je dat de volgende financiële crisis – en die komt er vroeg of laat – net zo meedogenloos uitpakt als de vorige? Over die vraag gaan EU-leiders zich de komende maanden het hoofd breken. Tijdens een reeks supertoppen, tussen december en juni, moet de euro worden opgepoetst en versterkt. [...]

Hoe zorg je ervoor dat de euro, voor iedereen, weer aantrekkelijk wordt? Volgens het European Policy Centre (EPC), een Brusselse denktank, kan dit alleen met wat het een „grote uitruil” noemt van nationale belangen en stellingnames. In een net verschenen rapport beschrijft EPC hoe deze ‘win-win-deal’ eruit zou kunnen zien. Simpel gezegd komt het erop neer dat sterkere landen garanties moeten krijgen dat zwakkere landen hun huiswerk doen, terwijl zwakkere landen de zekerheid moeten krijgen dat ze, als ze dat huiswerk doen, bij de volgende crisis niet weer harder worden getroffen worden dan sterkere landen.

Zo zouden de nu nog moeilijk afdwingbare begrotingsregels uit het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) gekoppeld kunnen worden aan EU-subsidies. Wie werk maakt van hervormingen krijgt meer geld uit de structuur- en cohesiefondsen. Wie er een rommeltje van maakt, krijgt minder. Voor wanneer het toch misgaat, zou er een mechanisme moeten komen om landen op ordelijke wijze failliet te laten gaan en ‘besmettingsgevaar’ te voorkomen. Dit zijn allemaal zaken waar Rutte zich in kan vinden.

Maar volgens het EPC zijn solidariteitsmechanismen onontbeerlijk, al is het maar als signaal naar markten dat de EU de landen die hun huiswerk doen niet laat vallen en actief beschermt. Dombrovskis benadrukt dat schokdempers nooit mogen leiden tot permanente transfers en strikt voorwaardelijk zouden zijn. Bovendien zouden ze alleen bedoeld zijn voor het opvangen van wat economen ‘asymmetrische schokken’ noemen – extreme gebeurtenissen waar een land zelf weinig schuld aan heeft.

Link to original text here


Latest media contributions

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024

Belgiens EU-Ratspräsidentschaft: Viel zu tun, wenig Zeit
Quotes, Deutsche Welle, 01.01.2024

EPC Update – The final summit of a turbulent year: Outcomes and next steps
Online Briefing, YouTube, 12.12.2023


Media