Γ. Εμμανουηλίδης: «Για πρώτη φορά η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να αποφύγει το ατύχημα»

Kathimerini, 25.06.2016

Interview

Link to full article


Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πολύ άσχημα ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν γίνονταν πραγματικότητα, μέχρι χθες. «Αποφύγαμε το Grexit, αποφύγαμε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν είχαμε το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά τώρα έγινε το ατύχημα, και είναι η πρώτη φορά που δεν μπόρεσε η Ε.Ε. να το αποφύγει», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Εμμανουηλίδης, επικεφαλής του think tank Εuropean Policy Center στις Βρυξέλλες. O ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς δεν βλέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση στις Βρυξέλλες να αποφύγει το επόμενο ατύχημα, συγχρόνως όμως δεν διαπιστώνει ούτε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Βλέπω μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή μπροστά μας, κατά την οποία αυτά που θα συμφωνούνται την Κυριακή δεν θα εφαρμόζονται τη Δευτέρα», λέει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα που θα σταλεί από τις Βρυξέλλες στις υπόλοιπες πρωτεύουσες τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι άλλο από το ότι «θα κάνουμε τα πάντα για προστατεύσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η ευρωπαϊκή ηγεσία θα τονίσει, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, ότι «οι Βρετανοί ήταν εμπόδιο στο παρελθόν και τώρα που θα φύγουν θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια σειρά από τομείς όπως η ασφάλεια και η άμυνα».

Ομως και από την πλευρά τους όλοι οι εθνικιστές και λαϊκιστές στην Ευρώπη, όπως η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν ή ο Ολλανδός εθνικιστής Χερτ Βίλντερς, θα στείλουν και αυτοί το δικό τους ισχυρό μήνυμα, αλλά θα έχουν και περισσότερη δύναμη και πίεση να ασκήσουν στο κατεστημένο, εκτιμά ο κ. Εμμανουηλίδης. «Θα έχουν να λένε ότι η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον και ότι οι χώρες τους μπορούν να ακολουθήσουν πλέον τον δρόμο που χάραξαν οι Βρετανοί».

Γι’ αυτό τελικά μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και γνώστη της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, έχει αυτό που θα συμβεί στην ίδια τη Βρετανία τον επόμενο χρόνο από οποιαδήποτε πρωτοβουλία και αν λάβουν στις Βρυξέλλες. «Πώς θα είναι η χώρα, θα έχει υποστεί οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, θα έχει υπάρξει χάσμα και ένταση, όπως έγινε με τη δολοφονία της Τζο Κοξ;» αναρωτιέται ο κ. Εμμανουηλίδης.

Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία

Μεγάλο ρόλο επίσης θα διαδραματίσουν η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, καθώς, αν ζητήσουν την ανεξαρτησία τους και τρωθεί όντως το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε ακόμα και αν δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, η χώρα θα έχει χάσει. Ο ίδιος εκτιμά ότι στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται δημοσίως να ασκήσουν μεγάλη πίεση στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τους Βρετανούς. Η πίεση και η σκληρή στάση που αναμένεται να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξελίσσονται πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς, αν τις επιδείξουν δημοσίως, οι λαϊκιστές θα έχουν άλλο ένα επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι στην Ευρώπη δεν τηρείται η βούληση των λαών.

Read full article here



Latest media contributions

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024

Belgiens EU-Ratspräsidentschaft: Viel zu tun, wenig Zeit
Quotes, Deutsche Welle, 01.01.2024

EPC Update – The final summit of a turbulent year: Outcomes and next steps
Online Briefing, YouTube, 12.12.2023


Media