Tutkijat: Kreikan euroero olisi Euroopan tuomiopäivä

Henna Hopia, Verkkouutiset, 28.07.2012

Link to original article


Eurosta eronsa myötä Kreikka joutuisi poliittiseen kriisiin ja jopa sortuvan valtion asteelle, mikä horjuttaisi koko Balkanin aluetta. Ero myös halvaannuttaisi EU:n yhdentymiskehityksen ja veisi pohjan koko unionin olemassaololta.

Brysselissä toimivan tutkimuslaitoksen European Policy Centren tutkijat, tohtori ja pääekonomisti Fabian Zuleeg sekä vanhempi tutkija ja EU:n politiikka ja instituutiot –ohjelman vetäjä Janis A. Emmanouilidis julkaisivat perjantaina kommenttipuheenvuoron, jossa pohditaan seurauksia joita Kreikan mahdollinen ero euroalueesta voisi aiheuttaa.

Motiivi paperin kirjoittamiselle löytynee siitä, että puheet Kreikan euroerosta ovat voimistuneet viime aikoina, varsinkin Saksan hallituksessa. Molemmilla tutkijoilla on vahva tausta Saksasta, ja lisäksi Emmanouilidisilla myös Kreikasta.

Tutkijoiden mukaan Saksassa ei enää yritetä löytää hataria perusteluja sille, kuinka Kreikka itsekin hyötyisi euroalueesta lähdöstä taloudellisesti. Nyt perustelut Kreikan erolle määritellään selkeästi ja teeskentelemättömästi Saksan kansallisten etujen mukaan.

- Jotkut varsinkin Saksassa uskovat nyt, että parempi kauhea loppu kuin kauhu ilman loppua, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden motiivi paperille lieneekin tuoda esiin, kuinka kauhea tuo loppu heidän mukaansa olisi. Kirjoitus on otsikoitu "Armageddon – for Greece, the euro zone and the EU?", mikä kertookin jo kaiken olennaisen. Kommenttikirjoitus on harvinaisen suora ja maalaa hyvin synkän kuvan Euroopan tulevaisuudesta, mikäli Kreikka eroaa eurosta.

Grexit loisi ennakkotapauksen

Tutkijoiden mukaan moni myös Kreikan eron puolestapuhuja ymmärtää, että lähtö euroalueesta ja varsinkin sen siirtymävaihe ei olisi ongelmatonta, kun Kreikka joutuisi kamppailemaan pääomapaon ja valtavan konkurssin kourissa.

Luottoluokitusten laskut luotottajamaissa ennakoivat, että suoria kustannuksia riittäisi muillekin maksettavaksi.

Suuri taloudellinen ongelma olisi kuitenkin ehkäistä tartunnan leviäminen muihin kriisimaihin, mikä tulisi kalliiksi: esimerkiksi toimet pankkienvälisten lainamarkkinoilla voisivat vaatia merkittävää lisärahoitusta, tutkijat arvioivat.

- Mutta vielä suurempi tehtävä olisi edessä: kuinka hillitä psykologista tartuntavaaraa. Mikä estäisi kansalaisia kriisimaissa vaatimasta omia talletuksiaan takaisin nähdessään pitkät jonot kreikkalaispankkien edessä?

- Ja eivätkö populistit muissa EU-maissa käyttäisi hyväkseen Kreikan negatiivista kehityskulkua oman euro- ja EU-vastaisen retoriikkansa edistämiseksi, tutkijat kysyvät.

Ja kiperin kysymys kuulunee: uskoisivatko markkinat, että Kreikka on ainutkertainen tapaus, ja että muut kriisimaat eivät seuraisi perässä? Vai asettaisiko Kreikka ennakkotapauksen, jonka kohtaloa muiden ongelmamaiden odotettaisiin seuraavan?

Kreikan ero avaisikin tutkijoiden mukaan aivan uuden kysymyksenasettelun, jonka "riskit olisivat merkittävät ja ennalta-arvaamattomat".

Talouskustannuksista konfliktiuhkaan

Ja vaikka Kreikan eroprosessia voitaisiinkin hallita, olisivat sen kustannukset "valtavat".

Ensiksikin hintalappu olisi erittäin kallis Kreikalle itselleen, sillä maan talous ja poliittinen järjestelmä olisivat romahduksen partaalla ilman eurojärjestelmän tukea.

Zuleegin ja Emmanouilidisin lista Kreikan yhteiskunnan kärsimyksistä on pitkä ja karmea. Kreikalla olisi hyperinflaation vaivaama arvoton valuutta ja sen yritykset olisivat vailla pääomaa ja investointeja. Kreikan keskeiset julkiset palvelut kokisivat "täydellisen luhistumisen".

Maa kohtaisi myös poliittisen radikalisoitumisen ja jakautumisen, ehkä johtaen myös väkivaltaan. Myös kreikkalaisten massasiirtolaisuus huolettaisi. Poliittista epävakautta ei varmaan helpottaisi, että valtio olisi kyvytön maksamaan palkkojaan edes poliisille tai sotilailleen.

- Nämä asiat ei olisi vain mahdollisia, vaan ne olisivat erittäin todennäköisiä tapahtumia, tutkijat kirjoittavat.

Poliittinen epävakaus ei kuitenkaan jäisi vain Kreikan rajojen sisäpuolelle, vaan sohaisisi Euroopan tulenarinta aluetta kuin muurahaispesää.

- Kreikka olisi vaarassa muuntua sortuvaksi valtioksi, mahdollisesti epävakauttaen Balkanin alueen.

Koko EU:n idea vaarassa

Kreikan euroeron välittömät vaikutukset testaisivat EU-tutkijoiden mukaan EU:ta enemmänkin poliittisesti kuin taloudellisesti. Kuinka EU toimisi Kreikan mahdollisesti radikaalin uuden hallituksen kanssa, jolla ei olisi halua yhteistyöhön Euroopan kanssa?

- Euroopan unionin päätöksenteko voisi halvaantua, ilman että EU:lla olisi mitään selkeitä välineitä puuttua tilanteeseen.

Lisäksi pitkän aikavälin vaikutukset Euroopan integraatioprosessille voisivat olla "jopa tuhoisammat".

- Olemme vaarassa unohtaa miksi halusimme olla Euroopan unioni: sitoaksemme kaikki Euroopan maat yhteen turvataksemme demokratian ja estääksemme konfliktit. Jos luovutamme Kreikan kohdalla, luovumme tosiasiallisesti myös tästä ajatuksesta.

Tutkijat muistuttavat, että tämä olisi silmiinpistävää varsinkin juuri Kreikan kohdalla, joka liittyi Euroopan yhteisöön päästäkseen eroon diktatorisen sotilasjuntan jättämistä jäljistä.

- 30 vuotta myöhemmin, olemme vaarassa työntää Kreikan takaisin poliittiseen epävakauteen. Tämä herättää kysymyksen, mitä varten EU oikein on olemassa.

Kreikkaa autettava ja integraatiota lisättävä

Tutkijoiden mukaan Kreikan euroero vaarantaisikin koko Euroopan integraatioprosessin.

- Eurooppa tarvitsee, että Kreikka pysyy eurossa. Ei vain koska se tuo pienimmät kustannukset ja riskit, vaan myös koska se on ainoa tapa taata Euroopan integraation todelliset saavutukset.

Tutkijat huomauttavat, että tämän tärkeys pitäisi ymmärtää varsinkin Saksassa.

- Saksalla on erityinen velvollisuus valvoa Euroopan yhdentymisen poliittista projektia. Berliini ei voi unohtaa, että talouskriisi voi helposti johtaa ääri-ilmiöihin, radikalisaatioon ja konfliktiin. Saksan johdon täytyy puolustaa Euroopan ihanteita, näyttivät mielipidemittaukset mitä tahansa.

Tutkijoiden mukaan Kreikka tulee olemaan EU:n ongelma vielä pitkään.

- Meidän pitää hyväksyä, että Kreikka tulee tarvitsemaan apua ja tämän tekeminen EMU:n piirissä on parempi kuin mikään muu vaihtoehto.

Samalla Kreikan on jatkettava uudistuksia. Jotta Kreikan kaltaisilla mailla olisi mahdollisuuksia tervehdyttää talouksiaan ja uudistaa poliittisia järjestelmiään, tulee EU:lla olla välineet sen tukemiseksi.

- Jotta tämä voisi onnistua, meidän tulee tavoitella paljon korkeamman tason taloudellista ja poliittista integraatiota kaikkien EU-maiden kesken, tutkijat toteavat.

For the entire article see here


Latest media contributions

European Populists Who Looked to Trump Now Look Away
Quotes, The New York Times, 13.01.2021

EPC Update – State of the Union & challenges for 2021
Online Briefing, YouTube, 08.01.2021

Alemania al mando del Consejo Europeo: logros y fracasos
Quotes, Deutsche Welle (Spanish), 15.12.2020

Taking Stock of the German EU Council Presidency and Identifying Challenges for 2021
Online DGAP-EPC Event, YouTube, 15.12.2020

Jokes About Hungarian ‘Dictator’ Masked Breach at Heart of EU
Quotes, Bloomberg, 10.12.2020

"Gesamtnote 2- oder 3+"
Quotes, tagesschau, 01.12.2020

Europas Erfolge, Europas Enttäuschungen: Das erste Jahr der neuen EU-Spitze
Podcast, hr info, 01.12.2020

Die Zeit kühner Prognosen ist vorüber
Quotes, Die Presse (Austria), 27.11.2020

EPC Annual Conference 2020 – European integration in light of COVID-19: United in adversity or my country first?
Online Conference, YouTube, 13.11.2020

US election: EU pins hopes on Joe Biden victory
Quotes, Deutsche Welle (English), 01.11.2020


Media