Συμφωνία µε γερµανικό «πατρόν»

Angelos Athanasopoulos, To Vima/Το Βημα (Greek daily), 11.12.2011

Quote

Link to original article


Η Ανγκελα Μέρκελ είχε δίκιο. Η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεµβρίου δεν έφερε κοσµογονικές αλλαγές στην ευρωζώνη. Η «Μεγάλη Λύση» όµως ίσως άρχισε να αχνοφαίνεται, µε ορίζοντα τον Μάρτιο. Και φέρει, όπως και το Μάαστριχτ, τη σφραγίδα της γερµανικής πειθαρχίας, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόµο για εµβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. […]

Μία από αυτές είναι να ενταχθούν τα συµφωνηθέντα στην αναθεωρηµένη Συνθήκη για τον µόνιµο µηχανισµό σταθερότητας (ESM). Οπως σχολιάζει προς «Το Βήµα» ο αναλυτής του ινστιτούτου European Policy Center κ. Γ. Εµµανουηλίδης , «αυτή η εκδοχή προσφέρει πολλά πλεονεκτήµατα. Η Συνθήκη  ESM µπορεί να κυρωθεί γρήγορα, καθώς ο µηχανισµός προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούλιο του  2012. Επιπλέον, µάλλον αποφεύγεται  ο σκόπελος των δηµοψηφισµάτων». Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν µπορεί να υπάρξουν προβλήµατα και στη Γερµανία, όπου η έννοια της δηµοσιονοµικής κυριαρχίας είναι ιερή. Ωστόσο στη δήλωση των «17» την Παρασκευή προβλέπεται ότι η Συνθήκη ESM θα αρχίσει να ισχύει µόλις επικυρωθεί από τα κράτη-µέλη που έχουν δεσµευθεί να καταβάλουν το 90% του κεφαλαίου του. Με τον τρόπο αυτόν θα µπορούσε να παρακαµφθούν τα «Οχι» κρατών, όπως η Ιρλανδία, µε µικρό ποσοστό συµµετοχής. Υπάρχει επίσης το «σενάριο Σένγκεν». Αυτό βασίζεται στη Σύµβαση του Προυµ που υπεγράφη το 2005 µεταξύ επτά κρατών (Βέλγιο, Αυστρία, Γερµανία, Λουξεµβούργο, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία) εκτός κοινοτικών Συνθηκών. Αφορούσε συνεργασία σε θέµατα τροµοκρατίας και ανταλλαγής δεδοµένων. Ηταν όµως ανοιχτή στη συµµετοχή άλλων κρατών και ήδη έχουν προσχωρήσει άλλες πέντε χώρες της ΕΕ (Φινλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Εσθονία, Ρουµανία), µαζί µε τη Νορβηγία.

«Είµαστε καλύτερα εκτός ευρωζώνης; Βάζω στοίχηµα ότι είµαστε». Αυτό δήλωσε στο BBC, λίγες ώρες µετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάµερον . Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε το περήφανο «Οχι» στην αλλαγή Συνθηκών, ερχόµενος σε ευθεία αντιπαράθεση µε τον Νικολά Σαρκοζί και τους υπόλοιπους.

«Μόλις ο Κάµερον είπε ότι δεν πρόκειται να συµφωνήσει, οι υπόλοιποι τα βρήκαν µέσα σε λίγα λεπτά» τόνισε µιλώντας προς «Το Βήµα» ευρωπαίος διπλωµάτης. Οι πιέσεις από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόµµατος ακόµη και για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά και ο φόβος να περιθωριοποιηθεί το Σίτι του Λονδίνου µέσω αποφάσεων όπως π.χ. η επιβολή φόρου στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές, οδήγησαν τον κ. Κάµερον στο βέτο.

Πόσο πλήττεται η ενωµένη Ευρώπη από αυτό; Η Βρετανία είναι η τρίτη µεγαλύτερη οικονοµία της ΕΕ. Ποτέ όµως δεν δόθηκε ολόψυχα στο ευρωπαϊκό όραµα. «Η Βρετανία ήταν ανέκαθεν εκτός ευρώ» δήλωσε ξερά η Ανγκελα Μέρκελ.

Το Λονδίνο δεν θέλει να χάσει τα πλεονεκτήµατα της Κοινής Αγοράς «και την ίδια στιγµή ούτε οι Γαλλογερµανοί θέλουν να χάσουν τελείως τους Βρετανούς. Θα αναζητηθεί ένα modus vivendi» σηµειώνει ο κ. Εµµανουηλίδης. […]

For the entire article see here.


Latest media contributions

Les Etats-Unis d’Europe, un rêve encore lointain
Quotes, Capital (FR), 22.07.2020

Charles Michel a trouvé la bonne méthode : "Le succès du Conseil européen, c’est aussi le sien"
Quotes, La Libre Belgique, 21.07.2020

Angela Merkel Guides the E.U. to a Deal, However Imperfect
Quotes, The New York Times, 21.07.2020

EPC Update – analysis of ongoing negotiations on MFF & Recovery Package
Online Briefing, YouTube, 20.07.2020

Erste Einigung bei Milliardenzuschüssen
Quotes, ORF, 20.07.2020

EU-Gipfel zum Geburtstag: Merkel soll es richten
Quotes, dpa, 17.07.2020

EPC Friday Update – MFF & Recovery Plan / rule of law and populism
Online Briefing, YouTube, 10.07.2020

EPC Friday Update – state of affairs & prospects for the transatlantic relationship
Online Briefing, YouTube, 03.07.2020

Deutschlands Corona-Präsidentschaft
Quotes, Deutsche Welle, 01.07.2020

Deutschland übernimmt die EU- Ratspräsidentschaft
Interview, SWR2 (German radio), 01.07.2020


Media