Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.

Bernd Riegert, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Interview/Quotes

Link to full text


Ursula reloaded: președinta Comisiei Europene va deschide lista candidaților creștin-democrați pentru alegerile europene. Von der Leyen vrea un al doilea mandat la șefia Executivului comunitar. Ce șanse are?

Creștin-democrata germană Ursula von der Leyen este prima femeie care, începând din 2019, conduce Comisia Europeană. Are 65 de ani și, prin urmare, s-ar putea pensiona. Dar nu acesta îi este planul. Vrea să rămână președinta puternicei Comisii până în 2029, pentru a continua proiectele finalizate doar pe jumătate, cum ar fi neutralitatea climatică a economiei europene sau aderarea Ucrainei la Uniune. [...]

Depinde de statele membre

Decizia desemnării șefului Comisiei se află la cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene. Ei au dreptul de a face sugestii. "Șansele lui von der Leyen nu sunt rele, dar cu siguranță nu va fi ușor", consideră Janis Emmanouilidis, care monitorizează de mulți ani, pentru think tankul European Policy Center de la Bruxelles, acțiunile liderilor UE.

Poziția de șef al Comisiei este doar o parte a unui pachet general care trebuie decis în vară, explică Emmanouilidis. Președintele Consiliului European, reprezentantul UE pentru afaceri externe și președintele Parlamentului European ar trebui, de asemenea, negociați. Acest lucru necesită unanimitate între statele membre. Premierul maghiar Viktor Orban, un adversar politic acerb al Ursulei von der Leyen, ar putea bloca realegerea politicianei germane. "Cu siguranță va cere un preț", spune observatorul politic Emmanouilidis. [...]

Multe angajamente, dar suficient respectate?

[...]

Europarlamentarul Martin Schirdewan de la partidul german post-comunist german Stânga este mai critic: "Ce a realizat de fapt? Este un maestru în a face anunțuri care produc titluri minunate. Dar când vine vorba de protejarea democrației, combaterea sărăciei și consolidarea industriei în Europa, nu a prea livrat. Așteptările nu au fost îndeplinite. E nevoie de îmbunătățiri", a sugerat Schirdewan într-un interviu pentru DW.

"Nu de puține ori a propus mai multe decât s-au îndeplinit până la urmă. Dar trebuie să faci și asta într-o oarecare măsură, în comunicare și în presiunea pe care o exerciți, dacă vrei să găsești compromisuri la nivel european - nu doar să anunți leadership ci să și dai dovadă", consideră expertul Emmanouilidis.

Trump i-ar putea îngreuna mandatul lui von der Leyen

În 2019, fostul ministru german al Apărării von der Leyen a preluat funcția cu scopul de a conduce o "comisie geopolitică". Inițial, s-a concentrat pe o mai bună cooperare cu statele africane. Dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei în interiorul Europei a făcut ca acest angajament să treacă în plan secund.

În general, e dificil pentru Comisia Europeană să stabilească politica externă, spune Janis Emmanouilidis: "În politica externă și de securitate, competențele aparțin statelor membre, care trebuie să decidă în unanimitate. Trebuie să fii foarte delicat când formulezi anumite solicitări. Iar comisia nu ține frâiele singură. Este cu adevărat complex, la nivel european".

Un al doilea mandat în funcție este puțin probabil să fie mai ușor. Din 2025, Ursula von der Leyen trebuie ia în calcul posibilitatea ca Donald Trump să guverneze din nou la Casa Albă de la Washington. Cei doi nu au o relație bună și Trump nu uită. Un război comercial intens între SUA și Europa ar putea să apară la orizont.

"Va fi o provocare pentru noi toți", conchide expertul Janis Emmanouilidis, evaluând perspectivele unei a doua Comisii von der Leyen. "Nu doar președintele Comisiei va avea dificultăți să se ocupe de asta. Cu toții vom avea probleme. Atât în UE cât și în NATO".

Full text here


Latest media contributions

"Aufwind für rechtsgerichtete Kräfte" bei Europawahl
Interview, rbb24 Inforadio, 22.04.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Towards an ambitious Strategic Agenda for 2024-2029?
Online Briefing, YouTube, 19.04.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024


Media