Διπλή αγωνία προκαλεί η 4η Μαρτίου στις Βρυξέλλες

Eleni Varvitsiotis, Kathimerini, 20.02.2018

Quotes

Link to full article


Ξέροντας πολύ καλά πως υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν τα πάντα στη Γερμανία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κρατούν την ανάσα τους για το ενδεχόμενο νέων εκλογών. «Μπορεί να δείχνουμε ότι δεν ανησυχούμε αλλά η αγωνία είναι μεγάλη», έλεγε διπλωμάτης στην «Κ», καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στις 4 Μαρτίου, οπότε τα 467.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα ψηφίσουν εάν θέλουν το κόμμα τους να συμμετάσχει σε μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες ή όχι. [...]

Το πιο πιθανό

Για τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο πως το καλύτερο αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών: «Το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας των δύο κομμάτων τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής του Εuropean Policy Center Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο οποίος εκτιμά πως αυτό και είναι το πιο πιθανό σενάριο. «Οι Βρυξέλλες “σκάναραν” το κείμενο για να δουν πόση Ευρώπη υπάρχει μέσα», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά, και «ικανοποιήθηκαν» παρόλο που το κείμενο των δύο κομμάτων δεν είναι ξεκάθαρο σε σειρά από θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η περαιτέρω ενοποίηση του ευρώ, κατά πόσον θα χρειαστεί ένας υπουργός Οικονομικών ή πόσο ενεργοί θα είναι στην αμυντική ενοποίηση, αλλά αυτό ίσως να είναι και θετικό.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η ασάφεια που υπάρχει όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα είναι καλή καθώς «δίνει στη νέα κυβέρνηση χώρο για να κινηθεί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει με το Παρίσι». Αλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, αυτό είχαν ζητήσει κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στο Βερολίνο: «Μην τραβήξετε κόκκινες γραμμές».

Επίσης σημαντικό για την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας είναι τα άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αν όντως γίνει η μεγάλη συμμαχία, στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται η Αγκελα Μέρκελ, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς ως υπουργός Οικονομικών, ο Πέτερ Αλτμάιερ στη θέση του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και με ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Παρίσι, δημιουργώντας μια καλή ομάδα που θα μπορούσε να πάει την ευρωπαϊκή ατζέντα ύστερα από συνεννόηση με το Παρίσι ένα βήμα πιο πέρα.

Οσον αφορά το κατά πόσον είναι θετικό για την Ευρώπη που η Μέρκελ έχει βγει αποδυναμωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία ο κ. Εμμανουηλίδης επισημαίνει «πως είναι καλό για την Ε.Ε. να υπάρχει μια πιο ισορροπημένη κατάσταση από αυτή που ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς η άποψη του Βερολίνου υπερίσχυε όλων των υπολοίπων». Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει ότι «η αβεβαιότητα και η ακινησία του Βερολίνου δεν επιτρέπουν να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, αφού και η ίδια η Μέρκελ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Μια αδύναμη καγκελάριος δεν βοηθάει».

Read full article here



Latest media contributions

EPC Update & Post-summit Briefing – The Spring Summit: Signs of strength or disunity?
Online Briefing, YouTube, 22.03.2024

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση
Quotes, Kathimerini (GR), 03.03.2024

EPC Update – What impact will the year of elections have on the EU27?
Online Briefing, YouTube, 28.02.2024

EPC Update & Post-summit Briefing – Informal EU summit: The battle for an EU budget deal
Online Briefing, YouTube, 02.02.2024

EU leaders to press Hungary on Ukraine funding deal
Quotes, Deutsche Welle (DW), 31.01.2024

Von der Leyen will EU-Kommissionschefin bleiben
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (DE), 19.01.2024

Von der Leyen candidează la o nouă Președinție a C.E.
Interview/Quotes, Deutsche Welle (DW) (PL), 19.01.2024

Κινδυνεύει η Ε.Ε. από ακροδεξιό «τσουνάμι»;
Quotes, Kathimerini (GR), 02.01.2024

Belgiens EU-Ratspräsidentschaft: Viel zu tun, wenig Zeit
Quotes, Deutsche Welle, 01.01.2024

EPC Update – The final summit of a turbulent year: Outcomes and next steps
Online Briefing, YouTube, 12.12.2023


Media